Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Sektörün İhtiyaçlarına Yenilikçi Çözümler

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.05.2020 10:10:00

Türkiye’de özellikle elektrik motoru, elektronik kontrol üniteleri ve yazılım konusunda savunma sanayi ve beyaz eşya sanayinin desteği ile gelişmiş yetkin bir altyapı var. Ancak bu altyapının otomotivin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmeye ihtiyacı var.

 

Erdoğan Kesici
Hema Endüstri A.Ş. Tasarım Müdürü

 

Günümüzde elektrikli araçların enerji tüketimi konusunda daha verimli ve daha tercih edilir olması nedeniyle yeni projeler bu araçların gereksinimlerine göre şekilleniyor. Otobüs ve kamyon gibi araçlar da bu dönüşümden payını almaktadır.  Bu araçlarda yüksek yüke karşılık olarak özellikle direksiyon sistemlerinde hidrolik gücün kullanımı uzun süre devam edecek gibi gözüküyor. Fakat bu sistemlerde kullanılan hidrolik direksiyon kutusu ve hidrolik pompaların daha konforlu, verimli ve kontrollü olabilmesi için elektro-hidrolik ürünlere dönüşümü gerekiyor. Bu dönüşüm genel olarak hidrolik ürünlere elektro-mekanik eyleyiciler ve kontrol yazılımları içeren elektronik kontrol ünitelerinin adaptasyonu ile gerçekleştiriliyor.
Hidrolik direksiyon kutusu ve pompa tasarımcısı ve üretimcisi olarak Hema Endüstri de sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için hızla çalışmalarına devam etmektedir. Başta ağır ticari araçlar için elektro-hidrolik pompa (PUMPELECTRO™) olmak üzere elektro-hidrolik direksiyon (DRIVELECTRO™), fan kontrolünde kullanılan solenoid kontrollü pompalar ve elektronik kontrol üniteleri üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Elektrikli araçlarda içten yanmalı motorun olmaması nedeniyle hidrolik ihtiyacını sağlayan pompalar elektrik motoru tahrikli hale gelerek dönüşüm geçiriyorlar. Bu kapsamda firmamız tarafından otomotiv standart ve gereksinimlerine uygun olarak geliştirme süreci devam eden elektro-hidrolik pompanın (PUMPELECTRO™) kontrollü debi sağlaması ve aracın güç ihtiyacına göre ayarlanabilmesi sayesinde kayıplar azaltılmakta, enerji tasarrufu ve konfor sağlanabilmektedir. Üründe iki adet elektrik motoru ve her motora özel sürücü kontrol ünitesi bulunmaktadır. Bu sayede herhangi birinde bağımsız olarak bir problem oluşsa da sistem yarım güçte işlevini yerine getirebilmekte ve hidrolik kaynağı olarak çalışmaya devam edebilmektedir. Bu ürün öncelikle elektrikli otobüs ve kamyonların hidrolik direksiyon kutularının ihtiyacını sağlamak için tasarlanmış olup, hidrolik güç ihtiyacı olan benzer uygulamalarda da kullanılabilir.
Bir diğer yeni ürün elektro-hidrolik direksiyon (DRIVELECTRO™) ile hem sürüş konforu arttırılmakta, hem de aktif güvenlik, şerit takip, otonom sürüş gibi fonksiyonlara destek verilmektedir. Prototipleri oluşturulan ve laboratuvar testleri tamamlanan ürünlerin araç üzerindeki testlerine de başlandı ve olumlu sonuçlar alarak devam ediliyor.
Türkiye’de özellikle elektrik motoru, elektronik kontrol üniteleri ve yazılım konusunda savunma sanayi ve beyaz eşya sanayinin desteği ile gelişmiş yetkin bir altyapı var. Ancak bu altyapının otomotivin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmeye ihtiyacı var. Mevcut altyapı ile firmalar otomotiv in ihtiyacına anında cevap veremiyorlar. Alımların neredeyse tamamı yurt dışı kaynaklı. Bu alanda yatırım yapan firmalar orta vadede kazançlı çıkacaktır. Bununla birlikte yerli araç üreticilerinin devam eden dönüşüm sürecinde yerli tedarikçileri ile gerçekleştireceği ortak projeler de sonuca ulaşma sürelerini kısaltacaktır. Böylece Türkiye de otomotiv için hidrolik ve mekanik konusunda güçlü olan tedarik zinciri elektrikli araçlara olan dönüşüme dâhil olabilecek, öncelikle yerli araç üreticilerinin güçlenmesini sağlayacak ve dünya çapında pazarda önemli bir konum edinebilecektir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz