Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Otomotiv Tedarik Sanayisi TOGG ile Yakın Temasta

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.03.2020 16:30:00

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “TOGG ile iş birliğimiz çok iyi gidiyor. Bizim TOGG’la şu an görüşen, aralarında elektrikli araçlara da parça üreten 60 civarında firmamız var. TOGG, bunlar arasında 25 firmayla iş birliğine başladı” dedi.

TAYSAD’ın 42’nci yılını doldurduğunu ve otomotiv sektöründe tedarikçileri temsil eden tek dernek olduğunu dile getiren Kanca, “460 civarında üyemiz var. Üyelik şartlarımız oldukça yüksek beklentili. Her üyemiz mutlaka ihracat yapmak zorunda. Bir de otomotiv ana sanayiye ürün veriyor olması lazım. Yedek parça veya merdiven altı değil, doğrudan üreticiye orijinal mal veriyor olması lazım. Ayrıca, her üyemizde aradığımız uluslararası kalite belgesi şartı var. Tüm bu üyelik şartlarını bir araya getirdiğiniz zaman üyelerimiz genellikle yüksek seviyeli firmalar” ifadelerini kullandı.
TAYSAD üyesi 460 firmanın yüzde 70’inin yüzde 100 Türk sermayeli, geri kalanının yarısından fazlasının da yabancı ortaklı olduğunu aktaran Kanca, bu yerli sermaye ağırlıklı yapının otomotivin yoğun ve yaygın olduğu ülkelerde kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Türkiye’deki tedarikçiler olarak bir elektrikli aracın yüzde 25 ile yüzde 30’unu ancak sağlayabildiklerini aktaran Kanca, “Bu aslında yetersiz ama çok da düşük bir oran değil. Çünkü zaten batarya, elektronik aksam, yazılım ve benzerleri dediğimizde elektrikli bir araçta, maliyetin büyük bir kısmı bildiğimiz klasik yelpazenin dışına taşıyor. Türkiye ile rakip olacak ülkelerde de durum aynı veya daha kötü. Biz Türkiye’deki firmalar olarak dönüşüm konusunda Avrupa’ya göre daha erken uyandık. Uyandık ama geldiğimiz yola baktığımızda Almanya’nın, Fransa’nın bazı şirketleri var ki onlar somut adımlar atmışlar, onların gerisindeyiz.” dedi

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz