Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yeni "Stratejiler" Yeni Hazırlıklar Gerektiriyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 28.04.2020 10:15:00

 Biz bu yazıyı kaleme alırken de tarih ötelemeleri devam ediyor, an itibariyle üretime başlama tarihi çoğu OEM tarafından 4 Mayıs olarak açıklanıyordu.
Covid-19 otomotiv endüstrisini ciddi anlamda etkilese de,  sektörümüzün değişen kurallara, düzenlemelere, tüketici taleplerine ve tedarik zincirine hızlı bir şekilde tepki vermesini gerekli hale getirecek.

Covid-19 salgını küresel otomotiv endüstrisini de vurdu. İlk olarak dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin’de talep ve üretimde keskin düşüş görüldü ve bu durum küresel tedarik zincirinin bozulmasına neden oldu. Daha sonra Avrupa ve Kuzey Amerika’daki OEM’ler üretim duruşlarını açıklamaya başladı, her hafta ötelenen duruş takvimlerini takip eder olduk. Biz bu yazıyı kaleme alırken de tarih ötelemeleri devam ediyor, an itibariyle üretime başlama tarihi çoğu OEM tarafından 4 Mayıs olarak açıklanıyordu.
Covid-19 otomotiv endüstrisini ciddi anlamda etkilese de,  sektörümüzün değişen kurallara, düzenlemelere, tüketici taleplerine ve tedarik zincirine hızlı bir şekilde tepki vermesini gerekli hale getirecek. Uzun vadeli etkiler henüz bilinmemekte ancak tedarik zinciri boyunca önemli ve yaygın bir etki olacağı da kesin. Zamanı pek bilinmese de, otomotiv sektörümüz elbette bu krizi de atlatacak. Bu nedenle tedarikçilerimizin, süreç boyunca alınabilecek hasarları en aza indirecek stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
Bu yeni normal ortamda ofis ve fabrika işletim süreçlerini yeniden yapılandırmak önem kazanıyor. Sağlık ve güvenlik için iş yeri organizasyonlarımız gözden geçirilmeli, kişisel korunma prosedürleri uygulanmalı. Sosyal mesafeyi ve kişisel korumayı içeren yeni bir normalde işlerimizi nasıl yapacağımızı ve nasıl faaliyet göstereceğimizi belirlemeliyiz.
Bunun yanı sıra işletmemizin geleceğini korumak için yeniden başlatma eylem planlarını hayata geçirmeliyiz. Hazırlık, mevcut durumun ötesinde düşünerek, iyi planlanmış bir yol haritası ile başlıyor.
Bu amaçla TAYSAD olarak üyelerimizin yararlanması için bir kontrol listesi hazırladık ve siz değerli üyelerimizle de paylaştık.
Salgından sonra otomotiv üretiminin yeniden başlatılması, modern tarihte yaşadığımız başka bir yeniden başlatma gibi olmayacak.
Yaşanan belirsizlik, karışıklık bir risk yaratmasına rağmen, bu süreçte ayakları yere sağlam basan tedarikçiler bekleyenlerden çok daha önde olacak.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim...
Sevgi ve saygılarımla..

 

Sevgi Özçelik

TAYSAD Kurumsal İletişim Uzmanı

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz