Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Akıllı Sistemler Hayatın İçinde

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 27.02.2023 09:22:00

Yeni teknoloji eğilimlerinin, şirketlerin rekabet ortamında, hızlı, kaliteli, müşteri tercihlerine hızlı reaksiyon gösterecek doğru kararlar alabilmelerine olanak sağlamaya hizmet ettiğini görüyoruz.

 

Ömer Yıldız

Asaş, Bilgi Teknolojileri ve 
İş İlişkileri Müdürü
 
 
Günümüzde birçok firmanın, dijital dönüşüm sürecinde karşılaştığı en büyük problemler, dağınık karar alma mekanizmalarının çevik kararlar alamaması, süreçlerin teknolojiye oranla yavaş dönüşümü, insan kaynağının dijital kültüre sahip olmaması olarak duruyor. Şunu unutmamak gerekir; dijital dönüşüm, teknoloji, süreç ve insan kaynağının eş güdümlü dönüşümü ile başarıya ulaşmaktadır. 
 
Bu yaklaşım ile teknolojiyi, insanı ve süreci, aynı hedeflere hizmet edecek, ortak bir potada filtrelemek, karar vermek, ortak aksiyon planı belirlemek için merkezi yapıların kurulması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. 
 
ASAŞ olarak yakın zamanda hayata geçirdiğimiz CAB (Change Advisory Board – Değişiklik Danışma Kurulu) yönetimi ile belirlediğimiz 7 ana platform ile konuları süreç bazında ele alarak dönüşüme katkı sağlayacak tüm konular için merkezi karar alma, strateji ile hizalanma, odaklanma, önceliklendirme süreçlerinde çeviklik kazandık. Dijital dönüşüm yolculuğunda ortak yaklaşımı geliştiren, tüm süreçlerde aynı çevikliği sağlayacak yapıyı hayata geçirdik. 
Bu yapı ile, şirketin, dijital dönüşüm yolculuğuna, katma değer sağlayacak işlerin anlaşılması, önceliklendirilmesi, konsolide edilmesi ve işletmenin tüm kasları ile aynı hedefe odaklanması sağlanarak, dönüşümde çeviklik kazanılmıştır.
 
Ayrıca, yakın zamanda hayata geçireceğimiz, şirketin stratejik hedeflerine hizmet edecek konuların belirlenmesi, odak alanlarımızın belirlenmesi, ilgili CAB komitelerine çıktı üretecek Dijital Dönüşüm Komitesi yapısı ile dijital dönüşüm yolculuğunda odak alanlarımızı netleştireceğiz.
 
Yazılım teknolojilerinin tedarik zincirine sağladığı faydalar
Günümüzde yeni çıkan yazılım teknolojileri geçmişe nazaran farklı süreçler ile daha çok etkileşimli olduğunu görüyoruz. Birçok farklı sürecin, tek yazılım ile yönetilmesine yönelik bütünleşik platformların ön planda olduğu uçtan uca şirket değer zincirine katma değer sağlamayı, bilgi paylaşımını hedefleyen yazılım teknolojileri görüyoruz.Yazılım teknolojileri ile bilgi paylaşımı, değer zincirindeki unsurların ortak çıkarlarını en üst düzeye taşımalarına yardımcı olabilmektedir. Bilgi paylaşımı sayesinde bir sürecin göremediği bir fırsat görünür hale gelebilmektedir. 
 
Böylelikle süreçler arası ürünlerin kalitesinin artması yatırım maliyetlerinin azalması sağlanacaktır. İletişim sayesinde tedarik zinciri süreçlerinin faaliyetleri koordine etme konusunda bir avantaj sağlamalarının yanında, pazara ve talebe ilişkin tahminlerde bulunma ve buna bağlı olarak etkin bir planlama yapma şansına da sahip olurlar.
 
Yalınlaştırılmış sürdürülebilir sistemler kurmak istiyoruz
Pandemi süreci ile hızlanan dijitalleşmenin önemi ve gerekliliği her geçen gün hayatımızın tüm alanında gündem olmaya devam etmektedir. Günümüzde dijitalleşme, dijital dönüşüm, istek veya tercihten ziyade zorunluluk haline gelmiştir.
 
Yeni teknoloji eğilimlerinin, şirketlerin rekabet ortamında hızlı, kaliteli, müşteri tercihlerine hızlı reaksiyon gösterecek doğru kararlar alabilmelerine olanak sağlamaya hizmet ettiğini görüyoruz. İşletmenin değerler zincirine hizmet edecek, dijital üretim kavramına çıktı sağlayan akıllı fabrikaların önemi her geçen gün artmaktadır.
 
ASAŞ olarak dönüşüm yolculuğumuzda anahedefimiz, uçtan uca bütünleşmiş veri akışı ile yalınlaştırılmış, sürdürülebilir sistemler kurmak ve bu sistemlere hizmet edecek akıllı sistemleri hayata geçirmek. 
 
OT /IT verilerinin etkin entegrasyonu ile ileri analitik destekli dijital üretim yapılarının hayata geçirilmesi için büyük veri, veri analitiği, yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi teknolojileri sistemimize bütünleştirmek kısa vade hedeflerimiz olarak belirlenmiş durumda.
 
ASAŞ olarak çıktığımız dijital dönüşüm yolculuğunda, belirli dönemlerde ölçümlediğimiz dijital olgunluk seviyemize göre odak alanları belirliyoruz. 2023’ün ilk çeyreğinde yapmayı hedeflediğimiz Dijital Olgunluk Seviye ölçümü ile dijital olgunluğumuzu belirlemek, sürekli izleyebileceğimiz dijital olgunluk endeksi platformumuzu hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede, dönüşüm yolculuğunda eksiklerimizi göz önünde bulundurarak bundan sonraki yol haritamızı belirleyeceğiz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz