Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Dijitalleşme: Geri Dönülmeyecek Bir Yolculuk

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 27.02.2023 09:21:00

Dijitalleşme süreciyle yeni kazanımlar sağlayabileceğimiz alanları gördük. Bu alanlar bizi giderek daha fazla rekabetçi kıldı.

 
Murat Ayabakan
Aisin Otomotiv Parçaları 
Başkan
 
Dijital Dönüşüm Sürecimiz ve Üretim Sürecimize Etkileri
Hiçbir değişim ve dönüşüm kolay olmaz. Aslında yapılan şey, bir paket satın alıp bilgisayarınıza yüklemek değil. İşin o kısmı çok kolay. Süreçlerin tanımlanması da değil. Bence esas konu görünmeyen engeller. Onlarda nelerdir? İçerideki rezistans. Çünkü bu işe karar verilene kadar çalışanlar bir konfor alanı içinde bildikleri şekilde yaşıyorlar. Kimileri değişime çok açık oluyor, bunun bayraktarlığını yapıyorlar ve hiç beklemediğiniz insanlar sizin sisteminiz içerisinde öne çıkıp bunu alıp götürebiliyorlar. Kimileri de çekinerek bakıyorlar, nötr bakıyor gibi dursalar da aslında bir miktar rezistans oluşturuyorlar. İhtiyacın gerekliliğini inandırmayla bunları çözümleyebiliyorsunuz. Manipüle etme şansına sahip kişiler durmanın da ötesinde geriye doğru çekmeye çalışıyorlar. “İşte olmadı, bak olmuyor eskiye dönelim” İşte burada yöneticilere liderlik yapma gereği ortaya çıkıyor. O da şudur ki kesinlikle geri dönülmeyeceğinin anlatılması. Artık bir yola çıkıldığının ve buradan geri adım atılmayacağının çok net bir biçimde belirtilmesiyle, bir kişi değil yani yukarıdan aşağıya diktatöryel bir yöntemle değil, tamamen tabanda da taraftarlar yaratılıp onların da desteğiyle ancak bu iş çözülebiliyor. Biz bunu Aisin’de çok kolay değiştirdik, çünkü Kaizen mantalitesi dediğimiz ilerlemeye, hep yenilikçiliğe yönelik bir ruh zaten hakimdi. Biz insan işe alımlarımızda da buna dikkat ediyorduk, o yüzden bizim için çok kolay oldu ve benim gözlemlediğim şu an benden çok öte de vizyoner olarak bu konuya yaklaşan genç arkadaşlarım var ve bu bana çok keyif veriyor. Hatta beni iteleyerek bu iş MES’de kalmasın ERP’ye de gidelim diye bizi o kulvara soktular.
 
Dijitalleşme süreci daha da ileriye gitti. Daha fazla iştahımızı kabartarak hatlarımız içerisine prosesleri izleyebilmek için kameralar koyduk ve bu kameralardan aldığımız görüntülerle çalışanlarımızın operasyon standardına uyup uymadığını, uymuyorsa kaybettiğimiz zamanlarımızın analizini yapmaya başladık. Biz nerelerden kazanım sağlayabileceğimizi gördük. Bunlar da bizi daha rekabetçi kıldı, iş kaybetmememize aksine üzerine iş almamıza sebep oldu. Yani tek bir fayda sağlamıyor size. Hem sevkiyat, hem stoklarınızın düşmesi hem kalitesizlik maliyetlerinizin düşmesi gibi yan faydalarla haliyle bize bazen kar bazen de müşterimize sunabileceğimiz ekstra maliyet düşüşü olarak faydalar sağladı ve sağlamaya devam ediyor. 
 
Aisin Türkiye 2014 yılından beri cirosunu arttırarak, portföyüne yeni işler katarak, asla iş kaybetmeyerek yürümeye devam ediyor. 

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz