Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Önce Kültür Değişimi

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 27.02.2023 09:22:00

Dijital Dönüşüm, bitmeyen bir yolculuktur. Önemli olan ise bir an önce başlamak ve ilerleme kaydetmek. Önce süreçleri verimli hale getirip sonra dijitalleştirmelisiniz. Eğer verimsiz bir süreci dijitalleştirirseniz daha verimsiz bir süreç elde edersiniz. 

 

Eyüp Akkuş

Birinci Otomotiv
Yönetim Bilişim Sistemleri Müdürü
 
 
Birinci’de Dijital Dönüşüm
1994 yılında, henüz Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme terimleri yokken, Birinci olarak kendi ERP yazılımlarımızı geliştirmeye başlamakla dijital dönüşüme ilk adımımızı attık. Çalışmalarımızı daha sistematik hale getirmek için de 2020 yılında Dijital Dönüşüm Yol Haritamızı oluşturduk ve Dijital Dönüşüm yolculuğumuzu bu şekilde yönetmeye başladık. İnovasyon ve Dijital Dönüşüm Kurulumuzla çalışmalarımızı üst yönetimimizin de desteğiyle yürütmekteyiz. Yol haritamızı oluştururken Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yapmış olduğu “İmalat Sanayinin Dijital Dönüşümü ve Yol Haritası” raporu bizim için güzel bir kılavuz oldu. Mevcutta yürütmekte olduğumuz Stratejik Planlama Hedeflerine de Dijital Dönüşümü ekledik, oluşturduğumuz KPI’larla her ay ölçmekteyiz.
 
Dijital Dönüşüm denildiğinde herkesin aklına üretimde kullanılan makinelerin anlık izlenmesi gelmekte ise de biz bu sürece daha farklı yaklaşıyoruz. Her dönüşümde olduğu gibi bunun özünde de bir kültür değişimi söz konusu. Siz istediğiniz kadar teknolojik olarak tüm geliştirmeleri, bağlantıları, veri yapılarını, sistemleri kurun içerisindeki kültürü de aynı hızda dönüştüremezseniz, bu yapılanlar kısa sürede atıl kalacaktır. Bu nedenle de İnsan Kaynakları ekibi ile birlikte yetkinlik sınıflarımız arasına “Dijital Yetkinlikleri” ekledik ve tüm çalışanlarımızın bu yetkinliklerinin artırılması ile ilgili hedefler ve bu hedefleri gerçekleştirmek için de projeler belirledik.
 
Yol haritamızı Alman Mühendislik Federasyonunun da katkıları ile hazırlanmış olan Impuls metodunu temel alarak geliştirdik. Bu metot da 6 ana başlık ve bu başlıklara bağlı 18 alt başlık bulunmaktadır. Biz bunların her biri ile ilgili yapılması gerekenleri yol haritamıza ekleyerek kısa ve orta vadeli planlarımızı oluşturduk. Dijitalleşme de her gün yeni şeyler geliştiği için bugünün son teknolojisi yarın demode olabiliyor o yüzden de uzun vadeli plan yapmayı doğru bulmuyoruz.
 
 
Kağıtsız Fabrika Stratejik hedefimize uygun olarak üretim sahamızda her makinenin yanına bir endüstriyel dokunmatik PC ekleyerek operatörlerimizin iş talimatlarına buradan ulaşmasını sağladık ve kağıtlara doldurulan formları ortadan kaldırdık. Malzeme, Bakım, Arıza, Kalite, Forklift ihtiyaçlarının tümü de bu ekranlardan yapılabilmektedir.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz