Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Daha Fazla Veri, Hızlı ve Doğru Kararlar

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 27.02.2023 09:21:00

Dijital dönüşüm bitiş tarihi olmayan bir proje. Biz de önceliklerimizi doğru belirleyerek sürecin kesintisiz bir şekilde devam etmesine büyük önem veriyoruz.

 

Oğuz Özmen

Cevher Grubu COO

 

İçeride yönettiğimiz dönüşüm süreci ile geleneksel metotla yönetilen üretim süreçlerinin takibini dijital ortama taşıyor, böylelikle tüm üretim verilerini çevrimiçi izleyip analiz edebiliyoruz. Üretim süreci parametrelerini takip ederek üretimin ilerleyen süreçlerinde hata çıkma olasılığını hesaplayarak ürüne daha fazla katma değer yüklemeden önce ürünün ayrılmasını sağlayacak Makina Öğrenmesi (ML) algoritmaları üzerinde çalışıyoruz. Buradaki ana hedefimiz, sadece ürünün hatalı çıkma olasılığını erken aşamada tespit etmek değil, buna sebep olabilecek parametreleri belirlemek ve bu parametreleri belirli limitler dahilinde kontrol altına da alabilmek. 
 
Bunu gerçekleştirebilmek adına, saniyede yaklaşık 200 süreç verisi ve ortalama 300 saniyelik çevrim süresi üzerinden her bir ürün için yaklaşık 60 bin veri topluyoruz. 2023 yılı içerisinde bu uygulamamızı toplam üretimin ilk aşamada yarısını kapsayacak şekilde yaygınlaştıracağız. Bu sayede, günde yaklaşık 2 milyon veriyi, geliştirdiğimiz ML algoritmamızla işleyerek proses parametreleri ile kalite sonuçları arasındaki çok boyutlu regresyonları analiz edebiliyor olacağız. 
2023 yılı içerisinde “Karar Destek Sistemi” olarak devreye alınacak bu sistemin takip eden 3 yıl içerisinde karar verici bir insandan bağımsız bir hâlde, tüm üretimi kapsayacak aşamaya evrilmesi oldukça mümkün ve mevcut yol haritamız bu hedefi de gerçekleştirmeyi içeriyor. 
 
Üretim prosesleri dışında tedarik zincirinin dijitalleşmesiyle ilgili olarak ise ağırlıklı olarak veri analitiği, RPA uygulamaları ve dijital/çevrimiçi portalları kullanıyoruz. Böylelikle bu alanda da geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında çok daha fazla veriye dayanan, hızlı ve doğru kararlar alınması mümkün olabiliyor. Belirli bir algoritması olan, kendini tekrar eden ve katma değeri sınırlı olan birçok aktivite, RPA uygulamaları ile otomatize edilebiliyor. Böylelikle çalışanlarımız, katma değeri yüksek olan verimlilik projelerine daha fazla yoğunlaşabiliyorlar. 
 
Biz önceliklerimizi doğru belirleyerek sürecin kesintisiz bir şekilde devam etmesine büyük önem veriyoruz. CEVHER Grubu olarak yaklaşık dört yıldır devam eden Dijital Dönüşüm yolculuğunda edindiğimiz tecrübeleri bu yola yeni çıkan firmalarla da paylaşabilmek adına, 2021 yılının son çeyreğinde DEÜ Teknopark bünyesinde spin-off şirketimiz “Cevher Digital”i kurduk. Burada hem kendi yazılımlarımızı geliştiriyor hem de yurt içi ve yurt dışı müşterilerimize yol haritaları hazırlayarak ihtiyaç duydukları alanlarda yazılım çözümleri sunuyoruz. Ülkemizin genç yetenekleriyle kurduğumuz dinamik ekibimizle 2022 yılında, henüz ilk senemizi doldurmadan ilk yazılım ihracatımızı İspanya’ya gerçekleştirmenin gururunu yaşadık. Önümüzdeki üç yıl içerisinde, kendi fabrikalarımızdaki projelerimizi hedeflediğimiz şekilde ilerletirken hem yurt içi hem de yurt dışı yazılım ihracatımızı artırmak, dijital dönüşüm yol haritamızdaki en önemli hedeflerimizden biri olacak.
 
 
CEVHER GRUBUNDA “Dijital Dönüşüm” sürecinin en önemlİ dört bİleşeni
  • Dönüşümün yol haritasını oluşturacak ve hayata geçirme aşamalarını takip edecek yetkinlikte bir ekip,
  • • Yönetim ekibinin tam desteğiyle şirketin iş yapış kültürünün dönüşümü,
  • • İş sonuçlarına en çok etki edecek teknolojik yeniliklerin belirlenmesi ve bunun için gerekli kaynakların ayrılması,
  • • Uygulamaların kararlılıkla hayata geçirilmesinin takibi.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz