Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Farplas Genel Müdürü Ali Rıza Aktay: “Bilgiye erişen, işleyebilen kişiler, organizasyonlarda daha çok aranır olacak”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.08.2017 13:53:00

Ulaşım araçlarının, önümüzdeki 10 yılda gerek kullanımdaki alışkanlıklar -paylaşım ekonomisi gibi- gerekse teknolojiler nedeni ile büyük değişime uğrayacak; “electrification, IoT, connectivity, autonomous drive” yeni araçları şekillendiren en önemli trendler olacak.

Dijital teknolojiler; birçok yönden iş dünyasını etkilemekte. Öncelikle bilgiye erişimi kolaylaştırıyor.  Tasarım, üretim, tedarik zinciri, müşteri ilişkilerine kadar birçok süreç; artık yeni teknolojilerle daha hızlı ve farklı şekilde yönetilmekte.  
Biz üretim süreçlerinde sıfır hata ve sıfır duruş hedefine uygun olarak dijital teknolojileri kullanmayı hedefliyoruz.  Üretimde, özellikle kalite kontrol adımlarımızda bu teknoloji uygulamalarını test ediyor ve devreye alıyoruz.  Öte yandan, farklı müşterilere çok çeşitli ve çok adetli üretim ortamında ortaya çıkan, üretim planlamadan lojistik aksiyonlarına kadar olan tüm adımlarımızda simülasyon programlarından faydalanarak, en optimum akışı sağlamayı hedefliyoruz.  
Ana sanayi ile birlikte hareket edebilmek için; gerek ürün geliştirme sürecimizin, gerekse tedarik zinciri süreçlerimizin dijitalleşmesi konusunda önemli adımlar atıyoruz.  Ürün yaşam çevriminin tamamını ve bu süreçteki bilgi ile verileri yönetmek üzere yeni bir sistem yatırımına başladık.  Ana sanayilerimizin başlattığı yeni nesil tedarik zinciri projelerinde yer alıyoruz.  
Sıfır duruş hedefi ile üretim ekipmanlarımızda önleyici bakım çalışması için veri toplama ve veri analizi üzerinde duruyoruz.
İçinde bulunduğumuz sektör olarak geleceğin otomobillerinde verinin, “connectivity”nin (bağlanabilirlik) etkin olacağını görerek; bir iç girişim programı ile bu alandaki bir projemiz de ilerlemiş ve ana sanayi tarafından uygulama projesine dönüşmüştür.
Özetle; dijital teknolojiler personel yönetiminden, üretime tüm süreçlerimizi ve tabii ki gelecekteki ürünlerimizi doğrudan etkilemektedir. Bu bilinçle, dijital teknolojilerden hem üretimde mükemmellik amaçlı, hem de yeni ürün ve hizmet oluşturmak için faydalanıyoruz.  
Ulaşım araçlarının, önümüzdeki 10 yılda gerek kullanımdaki alışkanlıklar -paylaşım ekonomisi gibi- gerekse teknolojiler nedeni ile büyük değişime uğrayacak; “electrification, IoT, connectivity, autonomous drive” yeni araçları şekillendiren en önemli trendler olacak.  Öte yandan, “additive manufacturing”, “yeni malzemeler”, haberleşme ve veri aktarım teknolojileri, büyük veri analizleri de araçlarda bu özellikleri sağlamaya dönük çözümler olarak daha fazla yer alacak.
Nihai kullanıcı açısından baktığımızda araç sahipliğinin azalması ancak, araçların bugünün akıllı telefonları gibi bir platform haline gelmesini bekliyoruz.  Bu da araç içine parça üreten bizim gibi firmalarının ürün çeşitlerinin baştan sona değişmesi anlamına gelir.  Çevreci nedenler ile fosil yakıt kullanan araçlarda, menzil nedeni ile elektrikli araçlarda hafifleme önemini artırmaya devam edecek.  Öte yandan, araçların elektronikleşmesi ile daha fazla ekrana sahip, dijital teknolojiler ile donatılmış araçlar yerini alacak.  Platforma dönüşen araçlar, ödemenizi yapabildiğiniz, içinde iş toplantıları dahi organize edebildiğiniz bir hale gelebilir. Araç üzerindeki verilerin işlenmesi ile oluşturulacak yeni hizmetler de söz konusu olacaktır.
Son yıllarda giderek artan bir şekilde dijital teknolojiler, iş ve sosyal yaşamda değişime sebep olmuştur. Yeni iş modelleri ve alanlarının doğduğunu görüyoruz. Bu değişimin ivmesini artırarak sürdüreceğini de görebiliyoruz.  Bilgiye her yerden ve hızlı erişim ile bilgi sahibi kişiler değil; bilgiye erişen, işleyebilen kişiler, organizasyonlarda daha çok aranır olacaktır.  Daha fazla iş konusunun proje temelli olması, özelleşmiş bilgi ihtiyacı, yeni neslin hareketliliği nedenleri ile iş gücü piyasasının daha çok uluslararası bir karaktere bürünmesi de kaçınılmaz olacaktır. Aynı nedenlerle, şirket organizasyonlarının da daha esnek, bilgi ve süreç temelli olmasını bekliyoruz. Şirketlerin başarıları, rekabette fark yaratmaları da farklı yetkinlikleri bir arada uyumlu bir şekilde çalıştırabilme becerisine sahip olmaları ile gerçekleşecektir.
Üretim sektöründe, hepimizin yakından takip ettiği dijital ve fiziksel dünyanın birbirine yaklaşması ile farklı yetkinliklere sahip, dijital anlamda bilgi sahibi kişilere ihtiyaç duyacağız. Öte yandan, “mass customization” akımı ile kişiselleştirilmiş ürünlerin artacağı; bu taleplere cevap verebilecek üretim sistemleri de fark yaratacak konu olacaktır.  
Bu değişimlere hazır olabilmek, değişime liderlik etmeyi ve kendi geleceğimizi inşa etmeyi tercih ediyoruz.  İlk etapta; organizasyonel yapımızı yeniliyoruz ve çalışanlarımızın sahip olması gereken yetkinlikleri geliştirmeye odaklanıyoruz. Tabii ki, teknoloji yatırımlarımız da insana yaptığımız yatırımlar ile el ele gidiyor.  Geçen yıldan bu yana; gerek ürün, gerekse süreç inovasyon projelerimiz ile rekabetçiliğimizi farklı bir lige taşıyoruz.  Bu yılki inovasyon projelerimizi “dijital dönüşüm” üzerine kurguladığımız program üzerine kurduk. Program çerçevemiz, ürün geliştirme süreçlerinin dijital platforma taşınmasından, üretimde büyük verinin kullanımı hedefine ve yeni teknolojilerin uygulandığı şirket içi lojistik projelerine uzanıyor.
Belirsizliklerin ve değişkenliklerin çok olduğu bu dönemde iş yapmak, özellikle de sürdürülebilir büyüme ve karlılık yakalamak eskisine kıyasla oldukça zor. Farplas olarak bu dönemin farkındayız, bu döneme uygun stratejiler geliştiriyor ve bize uygun liderlik/yönetim modellerini kullanmaya gayret ediyoruz. Diğer taraftan, bu konuda yabancı araç ve modellerin beklenen faydaları sağlamadığını biliyor, bunun için makro ülke kültürümüze ve mikro kültüre (organizasyon seviyesi) uygun, terzi usulü araçları işbirlikçilerimizle tasarlıyor ve kullanıyoruz.
Çalışanlarımızın ve yöneticilerimizin liderlik becerilerini geliştirmek için kullandığımız araçlar; Liderlik yetkinliklerini geliştirmek üzere tasarladığımız eğitim programları ile; Yetenek havuzu eğitim programı, Lider gelişim programı, Takım lideri gelişim programı, Sosyal sorumluluk ve girişimcilik projeleri uygulamaları, Mentörlük programı, Yöneticinin koçluğunda performans yönetim sistemi uygulamalarının yönetilmesi  ve bireysel gelişim planlarının oluşturulması şeklindedir.
Şirketimizde insan kaynağına yaptığımız yatırımlar, her zaman uzun soluklu olarak düşünülmektedir.  Teknik liselerdeki arkadaşlarımıza Ar-Ge anlamında mentörlük ve işbirliği imkanı ile okul çağındakilere de dokunmayı hedefliyoruz.
Şirket mavi yaka çalışanlarımızın, değişen teknoloji olanaklarını kullanarak üretime katkı sağlamaları için eğitim ve gelişim süreçlerini de planlamaktayız.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz