Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Ekosistemimize Örnek Olmayı Amaçlıyoruz

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 30.12.2021 14:21:00

Özler Plastik olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarla gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarımıza hızla devam ediyor ve ekosistemimize örnek olmayı amaçlıyoruz.

 

Murat ÖZADAM
Özler Plastik
CEO'su

 

AB Yeşil Mutabakatı, mevcut durumda enerji kazanımı, sürdürülebilirlik ve çevre ile ilgili yaptığımız çalışmaları belirli bir amaca odaklayıp, stratejik hedefler oluşturmamıza yardımcı oldu. İçerisinde yer aldığımız plastik sektöründe ürün gramajlarının hafifletilmesi ve üretimde daha verimli enerji kullanımı gibi amaçların yanında, karbon salınımının azaltılması için ek hedef ve aksiyon planları oluşturmaya başladık.


Özler Plastik olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarla gelecek nesiller için daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarımıza hızla devam ediyor ve ekosistemimize örnek olmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda bu hedeflere katkı sağlanması adına 2022 yılı başından itibaren daha sistematik hesaplanması için bir yazılım ve mentörlük yatırım sürecimizi başlattık. Bu sürecin sonucunda karbon salınımının yoğunlaştığı alanları tespit ederek yeni aksiyon planlarımızın oluşması sağlanacaktır. AB Yeşil Mutabakatı kapsamında kurumsal karbon ayak izimizi azaltmak adına hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerleyeceğiz.

 

Özler Plastik'in karbon ayak izinin azaltılması ve sürdürülebilirlik için gerçekleştirdiği çalışmalardan bazı örnekler.

Ar-Ge çalışmalarımızı ve ürün tasarımlarımızı düşük gramajlı ürünler geliştirme üzerine  devam ettiriyoruz. Bazı ambalaj ürünlerimizde patentli tasarımlarımızla yüzde  20 oranında hafiflik sağladık. Aynı zamanda cam süt şişesi kapakları için geliştirdiğimiz patentli tasarımla birlikte doğaya atılan plastiğin azaltmasını hedefliyoruz.

Üretim parkurumuzda hidrolik sistemlerin elektrikli sisteme dönüşümünü sağlıyoruz. Elektrifikasyon dönüşümü gerçekleştirdiğimiz plastik şişirme makinelerinde yüzde 50 ye varan enerji kazanımı sağladık. Gelecek yıl kendi bünyemizde ilk defa yüzde 100 elektrikli plastik şişirme makinesi geliştirilmesi konusunda da Ar-Ge çalışmalarını başlatıyoruz.

Daha yeşil çevre için ağaçlandırmaya önem veriyoruz. 2021 yılı başından itibaren 3.000 fidan dikimini gerçekleştirdik.

Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı ivmelendirerek artırıyoruz. Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde Ecovadis Gümüş kategoride yer almaya hak kazandık.

Müşterilerimize yakın konumda üretim gerçekleştirerek lojistik kaynaklı karbon salınımının önüne geçiyoruz. Bu kapsamda yurtiçinde yer alan 6 tesisimizle farklı sektörlerdeki (gıda, kimya, madeni yağ vs.) müşterilerimize, en yakın tesisimizden tedarik gerçekleştirerek lojistik kaynaklı karbon salınımını önemli ölçüde azalttık.

Geri dönüştürülmüş malzeme (PCR) kullanımına önem veriyoruz. PCR‘nin daha verimli kullanılabilmesi için çok katlı üretim teknolojilerine yatırım gerçekleştirdik.

Üretim altyapımızda önemli bir LED Armatür dönüşüm süreci yürüttük. Daha az enerji kullanımı için Avcılar tesisimizde yüzde 90'ın üzerinde LED dönüşümünü tamamladık.

Gıda atıklarından biyoplastik eldesi üzerinde İstanbul Üniversitesinden de akademik destek alarak çalışmalar yürütüyoruz. Belirli bir aşamaya gelinen çalışmalar sonlandığında plastik şişelerin içerisinde gıda atıklarından elde edilen biyobazlı hammadde kullanımı mümkün olacaktır. Bu sayede fosil yakıt kullanımı azalacaktır. Aynı zamanda biyobozunurluk özelliği kazandırılarak doğada daha hızlı çözünen ambalaj ürünleri elde edilmesi sağlanacaktır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz