Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Exact Systems Genel Müdürü Hakan Öcal: “En büyük sıkıntımızı yasal prosedürler oluşturuyor”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 5.04.2018 10:28:00

Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe, kalite kontrol hizmeti, insan kaynakları tedariği iş kolunda faal olan Exact Systems, yüzde 100 yabancı sermayeli. Sermayemiz 382 bin TL ve 500 kişiye istihdam sağlıyoruz.

Ülkemize yapılan yatırım, bugüne kadar yatırımlarımız beklentilerimizi karşıladı ve şu an pazarda bilinen ve sürekli bir marka olmayı başardık. Satış ve kârlılık hedeflerine her zaman ulaştık. En büyük sıkıntıları yasal prosedürlerin oluşturduğunu düşünüyorum. Vergi, SGK, İŞKUR ve Adliye alanlarında uzun süren prosedürler ve yatırımcıyı anlamayan kuralların sayısı oldukça fazla. Örneğin şu an vergi denetlemesinden geçiyoruz ve vergi denetçisi bize neden yurtdışına fatura kestiğimizi, şirkette neden bu kadar çok kişi olduğunu, neden 7 tane ofisimiz olduğunu soruyor; şaşırıp kalıyoruz. Yaptığımız iş özünde zor bir iş; kalite kontrol... Ama bu iş kolu ile ilgili bir NACE kodu bile yok. Yabancı sermaye olduğumuz için hiç bir banka kredi vermiyor. Hep teminat istiyor. Araç bile kiralamıyorlar. 4 yıl önce bir müşterimizi mahkemeye verdik, dava hala devam ediyor. Teşviklere gelince neredeyse sıfır. Özetle işin yasal tarafında kaplumbağa hızı ve verimliliği söz konusu. Kolaylık yaşadığımız pek bir alan yok açıkçası. Bir işçi bile sizi şikayet ettiğinde Genel Müdür’ün İŞKUR’a gidip bilgi vermesi bekleniyor.
Türkiye’yi yatırımcı olan Polonya seçmedi aslında. Markanın Türkiye’ye gelmesine ben öncülük ettim. Onlara cazip gelen şeyler ise, genç nüfus, düşük işçilik maliyetleri, iş potansiyelinin yüksek olması. Ancak son seçimde oluşan siyasi belirsizlikler, darbe girişimi, Suriye sınırında savaş durumu akıllarında hep soru işareti.
Biz 2012’de faaliyete başladığımızda bizim paramız Polonya parasının iki katı idi. Şu an Polonya’nın parası bizim 2 katımız oldu. Paramızın sürekli değer kaybediyor olması olumusz bir durum yaratıyor. Türkiye’nin tek elden yönetildiği düşüncesi var. Ekonomik olarak güven pek yok aslında. Şu an Türkiye patronlar için bir cazibe merkezi değil aslında. Başka yatırımlar da düşünüyorlardı ama artık düşünmüyorlar.
Yaptığımız işle ilgili olarak insan kaynaklarımız yeterli seviyede. İstediğimiz personelleri bulabiliyoruz. Bununla birlikte, öğrencilerin çalışması için de yasal düzenleme olmalı. Öğrenci işe aldığınızda bursu kesiliyor ve öğrenciler çalışamıyorlar.
Genel bir bakış açısıyla Türkiye çoğu alanda patronların gözünde soru işareti.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz