Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Stratejik Düşünme ve Etkin Kriz Yönetimi

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 20.09.2020 08:31:00

Operasyonel devamlılık önceliklerimizden biri olduğu için firmaların yeni normaldeki üretim kapasiteleri ve pandemi döneminde almış oldukları kararlar ve önlemler ile gelinen nokta anlık olarak takip edilmeye başlanmıştır.

 

Tayfun ÜZEL
Ege Fren Genel Müdür Yardımcısı
Tedarik Zinciri Operasyonları

 

Covid-19 Pandemi döneminde karşılaştığımız senaryolar, tedarik zincirlerinin yönetiminde değişikliğe gidilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Yakın gelecekte, anlık değişimlerden daha az etkilenen, daha esnek iş modeline sahip, sürdürülebilir ve kararları daha hızlı alacak tedarik zincirlerine ihtiyaç duyulacağını düşünmekteyim.
o    Bu süreçte kriz yönetimi ile stratejik planlama sinerjisinin arttırılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
o    Alternatif tedarik ve lojistik kanallarının araştırılması ile müşteri / tedarikçi değer zincirine daha fazla katkı verecek ve güvende tutacak çözüm yolları geliştirilmelidir.
o    Operasyonel risklerin değerlendirilmesi, modellenmesi ve olası çözüm senaryolarının planlanması önem arz etmektedir.
o    Finansman yönetimi tüm değer zinciri paydaşları için daha da önemli hale gelecektir.
o    Ülkeler arası sınırların kapatılması / Karantina / Sokağa Çıkma Yasağı / Şehirler arası geçişlerin kısıtlanmasının sonucu lojistik faaliyetlerde de kısıtlama olması tedarik zincirinde ilave negatif etki doğuracaktır.
o    Pandemi nedeni ile tedarik zincirinde yaşanacak kırılmalar sonucu zamanında teslim alınamayan ham malzeme ve ürünler nedeni ile üretim hat duruşları daha fazla yaşanabilir.
Şirketimizde, aşağıdaki konuları Tedarik Zinciri Risk Yönetiminde kısa vadede ilk 3 sıraya yerleştirdik.
1.    Tedarik Zinciri önceliklerini güncel tut (Müşteri talebi ve beklentisi, tedarikçi kapasiteleri ve operasyonel devamlılık, stok yönetimi, lojistik gereksinimler)
2.    Operasyonların sürekliliğini sağla
3.    Müşteri – Tedarikçi ilişkilerini daha etkin yönet
2020 yılında Nisan ve Mayıs aylarında Pandemi nedeni ile yaşanan fabrika duruşları ve yeniden üretim faaliyetine başlamaları sonrasında yaşanan ani sipariş artışlarının tüm değer zincirine etkisi “Hızlı Dur / Hızlı Kalk” şeklinde olmuştur. Hızlı Dur’a birçok şirket daha hızlı aksiyon gösterebilmiş ancak benzer hız “Hızlı Kalk” döneminde ne yazık ki gerçekleşememiştir. Operasyonel devamlılık önceliklerimizden biri olduğu için firmaların yeni normaldeki üretim kapasiteleri ve Pandemi döneminde almış oldukları kararlar ve önlemler ile gelinen nokta anlık olarak takip edilmeye başlanmıştır.
Şirketimizde Kapasite / Sevkiyat / Operasyonel Devamlılık vb. risk oluşturabileceğini düşündüğümüz paydaşlar için öncelikli yedekleme, gerekiyor ise alternatifleme çalışmaları başlatılmıştır. Çift-Kaynak (Dual Sourcing) yönetimi yeniden masaya yatırılmış ve uygun koşulların sağlanması durumunda bu doğrultuda hareket edilmeye başlanmıştır.
Şirketlerimizin pandemi krizinin de üstesinden stratejik düşünme ve etkin kriz yönetimi ile geleceğine inanıyor, sizlere sağlıklı günler diliyorum.l

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz