Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Hatalar ve Başarısızlıklar Geliştiriyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 24.01.2021 11:35:00

Minas Mezedur insan faktörünün, şirketlerin değişime ayak uydurabilmesindeki en önemli unsur olduğunu dile getirdi.

 

MİNAS MEZEDUR

 

Teknorot Yönetim Kurulu Üyesi

 

Hatalardan öğrenmek

10 yıl önce yurt dışından Türkiye’ ye yeni gelmiş bir profesyonel olarak Teknorot’ taki kariyerimin ilk yıllarını yaşıyordum. Otomotiv sektörünü ve orijinal ekipman üreticilerini iyi bilmeme rağmen, ana işkolumuz olan yenileme ve Avrupa pazarını hemen hemen hiç tanımıyordum.  Bu durum benim için yeniliklere açık olmayı ve öğrenebilmeyi başarının temel unsuru kıldı. Aslında o günlerde de şimdi de işimde ve iş hayatımda hala aynı bakış açısına sahip olduğumu ve bu bakış açısının temelinde “Öğrenmeye açık olmak” ve “Değişebilmek” ilkelerinin yattığını düşünüyorum.

İnsanı iş ve özel hayatında geliştiren, “hatalar ve başarısızlıklar” dır diye düşünüyorum. Önemli olan, istemediği türde sonuca ulaşan kişinin, “Ben bundan ne öğrendim?” sorusunu sormasıdır. Başarısızlıklarım genel anlamda bana, düştükten sonra yeniden kalkmayı deneyerek, gerektiğinde yardım istemeyi ve iş hayatında her kararın manevi ölçekler ile de değerlendirilmesinin başarıda yadsınamaz bir unsur olduğunu öğretti.  

İnsan kendini iyi tanıyarak, motivasyonunu sorgulamalıdır

İnsan, hayatında iki önemli karar verir. Birincisi, mesleğini seçmektir; çünkü meslek seçimi gerçekte hayat biçimini seçmektir. İkincisiyse, hayat arkadaşını seçmektir. Birinci kararı ailenin ve çevrenin “başkaları ne diyor” düşüncesinin etkisinde kalmadan vermek önemlidir. Mesleki kararları yalnızca doğru-yanlış ekseninde yorumlamaktansa, insanın yaptığı işle kendinden daha büyük bir amaca hizmet ettiği inancını ne ölçüde yaşadığını sorgulaması önemlidir.

Tecrübeye dayanarak verilen kararlar ile veri analizi sonuçların çelişiyor olması profesyonel hayatımda beni çok eğitmiştir. 

2012 yılında potansiyel bir müşteri ile iş birliği görüşmeleri esnasında şirketimiz kurucularından ve mevcut Yönetim Kurulu Başkanımız Leon Kalma ile yaşamış olduğum çelişkiyi tebessüm ile her gün hatırlarım. Tüm pazar araştırmaları ve saha analizlerine göre “Pazar Doygunluğu” nun maksimum olduğu bir zamanda – öngörülerin aksine müşterinin iş modeline inanarak analizlerin tersine hareket etmemiz gerektiğini savunmuştu. 

Bana kalsa müşterinin ürün gurubumuzdaki eksikliklerinden dolayı proje askıda kalacak iken, Leon Bey’in girişimleri ile biz imzayı attık ve şimdi o müşterinin ciromuzdaki payı listede ilk sırada yer alıyor. Leon Bey ’e, beni her gün profesyonel olarak eleştirel düşünmeye yönelttiği için tekrar teşekkür etmek isterim.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz