Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Her Bir Yazılım, Yeni Açılımlar ve Fırsatları Beraberinde Getiriyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 31.10.2018 10:44:00

Teknoloji ile beraber gelişen yeni pazarda  yer alabilmek için mutlaka öncü olmayı hedeflemeliyiz. Bu alanda otomotiv sektörü elektronik ve yazılım sanayi ile entegrasyonu sağlamalı ve birlikte çalışmalı. Diğer yandan girişimciler ve teknolojik buluşlar teşvik edilmeli ve destek olunmalıdır.

Prof. Dr. Orhan B. Alankuş

Okan Üniversitesi ARPROGED(TTO) Koordinatörü
Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi,
IAEC 2018 Konferans Başkanı

Otomotiv teknolojisi çok büyük bir değişim içinde. 2030 yılında yeni araç pazarının yüzde 15’inin otonom olacağı ve otonom araç pazarının 1,5 trilyon dolara çıkacağı tahmin edilmekte. Otonom araç pazarının elektrikli ve akıllı araç teknolojileri, dijitalleşme, yeni mobilite kavramları ile toplamda 3,5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe çıkması beklenmekte. Otomotivdeki karlılığın yüzde 60’ı bu yeni teknolojilere kaymakta. Birçok ülke bu alanlardaki yol haritasını hazırlamış durumda ve yıllardır çalışmalarını sürdürmekte.
Avrupa’da 2005 yılından beri 40’ın üstünde akıllı ve haberleşen araçlar ile ilgili proje geliştirildi. Bu projeler 5G, Bulut Bilişim, Büyük Veri, Yapay Zeka, Derin Öğrenme, Yüksek Çözünürlüklü Harita Sistemleri, Simulasyon Sistemleri, Sensör Teknolojileri, Blokzincir gibi bir çok farklı teknolojiyi içermekte. Tüm bu çalışmalar sonucunda 2025 ve sonrası  ileri otonom araç teknolojilerinin  ticarileşmesi planlanmakta.
Diğer yandan elektrikli araç teknolojileri de çok hızlı gelişmekte. 2030 yılı itibarı ile pazarın en az yüzde 20’sinin elektrikli araç olacağı, çevreci senaryolarda bunun yüzde 70’lere varacağı tahmin edilmekte.
2030’lardaki bu yeni pazarda  yer alabilmek için mutlaka öncü olmayı hedeflemeliyiz. Bu alanda otomotiv sektörü elektronik ve yazılım sanayi ile entegrasyonu sağlamalı ve birlikte çalışmalı. Diğer yandan girişimciler ve teknolojik buluşlar teşvik edilmeli ve destek olunmalıdır.
Okan Üniversitesi’nde hedef,  “Akıllı ve Çevreci” araçlar konusunda dünya çapında öncü olabilecek araştırmalar yürütmek ve teknoloji geliştirmektir. Şu anda Okan Üniversitesi otonom araçlar alanında ülkemizin en ileri laboratuvarlarından birisine sahiptir. ERTICO ve EGVIA’nın Türkiye’den tek üniversite üyesidir. İlgili AB projelerinde yer almakta ve sanayi kuruluşları ile projeler yürütmektedir. Bu yeni pazarda ve teknolojide yerini almak isteyen tüm sanayi kuruluşlarına, KOBİ’lere ve girişimcilere destek vermektedir . Yeni alınan OPJNA, IPA II projesi ile kurulacak alt yapı ile Avrupa’nın otonom araçlar konusundaki önemli merkezlerinden birisi haline gelecektir.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz