Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İş ve Serbest Zaman Arasındaki Çizgiler Birbirine Geçiyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 19.08.2019 19:57:00

Teknoloji son on yıl içinde çalışma hayatlarımızın çok önemli bir parçası haline geldi. Şirketler artık çalışanlarına cep telefonu, laptop bilgisayar ve hatta tablet bilgisayar veriyor. Çalışanların pek çoğu şirketlerin sağladığı bu bağlantılı cihazları kişisel amaçla da kullanıyor ve işte tam da bu noktada iş ve serbest zaman arasındaki çizgiler birbirine geçiyor.

 

Gözde Güney

Michael Page
Satış Pazarlama Departmanı Müdürü

 

İş yaşam dengesi temelde kişinin kendi karakterinde ve zaman yönetimi, aynı anda birden fazla işi yapma gibi becerilerine dayanıyor.
Günümüzde teknoloji sayesinde, şirketler tarafında çalışanlara sağlanan cihazlar sayesinde iş yaşam dengesi çok iyi bir hale de gelebilir, tam tersi bir duruma yani kişinin mesai saatleri dışında da, tatilde de çalışarak terazinin ibresini “iş” tarafına doğru kaydırmasına da yol açabilir. Türkiye’deki çalışanların pek çoğu şirketlerin sağladığı bu bağlantılı cihazları kişisel amaçla da kullanıyor ve işte tam da bu noktada iş ve serbest zaman arasındaki çizgiler birbirine geçiyor.
Michael Page, 2018’in Haziran ayında Türkiye’de 754 katılımcı ile bir araştırma yaparak bu olguyu irdelemeye karar verdi. Elde edilen sonuçlar iş ve serbest zaman arasındaki çizgilerin ciddi oranda iç içe geçtiğini, Türkiye’de her 4 profesyonelden 3’ünün iş saatleri dışındayken işle ilgili en az bir bağlantılı cihaz kullandığını gösterdi. Bu durum uzun vadede çalışanın yıpranmasına yol açacaktır. Burada şirket politikaları devreye girmektedir. Haftada/ayda bir gün evden çalışma, esnek çalışma, esnek giriş saatleri gibi uygulamaların yanı sıra bazı şirketlerde mesai saatleri dışında iş maili cevaplamanın da yasak olduğu yeni uygulamalar görüyoruz.
Teknolojinin gelişimi çalışma hayatında insanı nasıl etkiliyor?
Teknoloji ile birlikte artık her yerden her zaman çalışabilir hale geldik. Bu durum yine yukarıda bahsettiğimiz gibi dengenin kurulmasına da bozulmasına da yol açabilir. Burada şirketlerin politikaları gidişatı değiştirecektir. İş dünyasının gelecekte de günümüzdeki trendi devam ettirerek daha fazla cihaz üzerinden bir yaklaşıma gitmesini bekliyoruz. Skype üzerinden yapılan toplantılar, şirket cihazları (cep telefonu, tablet, laptop) ayrıcalıklı bir uygulamadan norma dönüşecek. Bu cihazların mesai saatleri dışında çalışanın daha fazla çalışmasına değil, daha esnek şekilde, daha verimli şekilde çalışmasına yol açacak şekilde kullanılması tabi ki şirketlerin ve çalışanların elinde.  
Yeni nesiller çalışma hayatına nasıl bakıyor?
Yeni mezun ve 1-2 senelik tecrübesi olan çalışanlar için para önem sırasında en üst sırada değil. Yeni nesil kendilerini geliştirebildikleri, yeniliğe açık, gelişime açık, teknolojiyle alt yapısı desteklenen şirketlerde çalışmak istiyorlar. Şirketin onlara neler katacağıyla, nasıl bir çalışma ortamında çalışacağıyla ilgileniyor. Eğitim fırsatları (varsa yırtdışı) çok önemli, şirketin kendilerine yatırım yaptığını kendilerini geliştirmeleri için fırsat yarattığını görmek istiyorlar. Daha öğrenmeye ve gelişmeye açık bir nesil diyebiliriz. Bunun yanında 9-6 çalışma şartları yerine evden çalışma hakkı, esnek giriş saatleri, esnek yan haklar da önemsedikleri konular arasında.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz