Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



“Güçlerini Birleştirmeyen Oyuncular Değer Kaybedecekler”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.01.2019 12:44:00

Genellikle yeni teknolojilerde dizayn ve çekiciliğin geriden geldiğini görüyoruz ve bu durum inovasyonun yaygınlaşmasını sınırlıyor. Markaların çekiciliği geri planda bırakmamaları rekabet koşullarında öne geçmelerini sağlayacaktır.

 

Emin Özkan

TKG Otomotiv
Tedarik Zinciri Müdürü

 

Gelişmiş ülkelerin tarihçelerini incelediğimizde otomotiv sektörünün gelişme sürecinde belirleyici ve itibar yaratıcı olduğunu görüyoruz. Sektörün geleceğine baktığımızda ise öncelikle, gün geçtikçe kıtlaşan enerji kaynaklarının tasarrufu eğiliminden uzak kalamayacağını ve sivil toplumun farkındalığı ile körüklenen regülasyon baskısının, sektör oyuncularını düşük ya da sıfırlanmış zehirli gaz emisyonu yapan daha çevreci ve verimli projeler yaratmaya zorlayacağını söyleyebiliriz. Şarj yenileme konusunda henüz mobilize sorununu çözemeyen ve hybrid çözümleri gündemde tutan Pil teknolojisinin ilerlemesi bu anlamda destekleyici olacaktır. Son dönemde Kuzey Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinden bu yönde açıklamaları izledik.
Diğer yandan nihai kullanıcıların, akıllı telefon taleplerinde benzerini gözlemlediğimiz kişiselleşme ve bireysel hareket etme konforu ve zamanını mümkün olduğunca sosyal mecralarda geçirme isteği, dinamik iş ve sosyal hayat koşturmacasında artan şekilde beklenti olarak sürecektir. Başta gelişen uzakdoğu pazarlarında olmak üzere, nihai kullanıcılar her geçen gün önemi artan dataya hızlıca ulaşacakları mobilite özellikli ve diğer aygıtlar ile gömülü bağlantılı olan bireysel otonom araçlara yatırım yapacaklardır. Bu noktada otonom araçların fiyat, tasarım ve güvenlik seviyeleri karar verme aşamasında etkili olacak. Genellikle yeni teknolojilerde dizayn ve çekiciliğin geriden geldiğini görüyoruz ve bu durum inovasyonun yaygınlaşmasını sınırlıyor. Markaların çekiciliği geri planda bırakmamaları rekabet koşullarında öne geçmelerini sağlayacaktır. Bu anlamda şu sıralar prototip seviyesinde olan otonom araç örneklerinde tasarımların maalesef beklentinin altında kaldığını söylemek lazım.
Pazarda ise global rekabet koşulları, utilizasyon maksimizasyonuna dayalı şirket iş birliklerini artırarak devam ettirecek ve güçlerini birleştirmeyen oyuncular değer kaybedeceklerdir. İş birlikleri, sadece büyük oyuncuların ittifakı olarak düşünemeyiz. Dinamik startuplar da pazarda belirleyici olacak ve bunları doğru zamanda seçen ve iş birliği sağlayan büyük oyuncular dinamizmini sürdürebileceklerdir. Ayrıca Amazon, Alibaba gibi ileride yenilerini de göreceğimiz global dijital platformların, nihai tüketiciye dokunan noktada olmalarının getirdiği avantaj ile markalaşma eğiliminin; Google, Apple, Microsoft gibi dijital altyapı sağlayıcıların diğer sektörlerde de rekabet etme ve büyüme stratejilerinin, ana otomotiv üreticilerini tehdit etmesini beklemek sürpriz olmaz. Bu aşamada da mekanik ve dijital oyuncuların iş birlikleri göreceğimizi yada birinin diğerini yutacağını söylemek yanlış olmaz.  
Üretim teknolojilerine baktığımızda ise sektörün tecrübeli ülkelerinde daralan işgücü kaynağının, dijital unsurlar AI ve IOT’yi ön plana çıkaracağını ancak henüz evrimini bitiremeyen 3D printerların çok fazla yaygınlaşamayacağını öngörüyorum. Son dönemde trend olan Araç Paylaşımının da yine beklenti seviyesinde yaygınlaşamayacağını ve yukarıda da belirttiğim kişiselleşme eğiliminin halen tercih edilir durumda olacağını düşünüyorum. Tabii kitlesel tepkiler ve yine regülasyonlar da paylaşım altyapılarının önünü tıkayacaktır. Bunun için biraz daha zamana ve jenerasyon değişimine ihtiyaç var.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz