Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği Başkanı Rıza Şahin: “İnovasyon temelli itici güçler iş modellerini belirliyor”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.05.2018 09:55:00

Günümüz dünyasında inovasyon temelli itici güçler otomotiv sektöründe pazarlama stratejileri ve iş modelleri üzerinde etkisini hissettirirken, her sektörde olduğu gibi otomotiv satış sonrasında da büyük fırsatları beraberinde getiriyor.

Küresel otomotiv satış sonrası pazarının boyutunu ve yönünü etkileyecek ana faktörler size göre nelerdir?
Türkiye otomotiv satış sonrası pazarının sadece Avrupa ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde önemli ve büyüyen bir pazar olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Son derece aktif bir pazar olan Türkiye’de satış sonrası pazarının son 10 yılda yaşanan ortalama yüzde 23 oranındaki büyüme de bunun önemli bir göstergesi. Bu nedenle Türkiye, satış sonrası sektörünün uluslararası oyuncularının da dikkatle izlediği ve yatırım yaptığı bir ülke haline geldi. Avrupa pazarının büyük bölümüne hakim olan dev satın alma gruplarının tamamı Türkiye pazarında yer alıyor. Ciro açısından bakıldığında tahminimize göre Türkiye otomotiv satış sonrası pazarının büyüklüğü 5 milyar doları aşmış durumda. Önümüzdeki kısa süreçte Türkiye’nin Endüstri 4.0 haritasının açıklanmasının ardından hızlı bir ivme ile 2020 yılında pazarın 6,5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Bu veriler ışığında Türkiye’de, üreticisinden dağıtıcısına çok güçlü bir otomotiv satış sonrası pazarı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Küresel otomotiv satış sonrası pazarının boyutunu ve yönünü etkileyecek ana faktörler size göre nelerdir?
Tabii ki araç üreticilerinin üzerinde çalıştığı yenilikçi teknolojiler satış sonrası pazarının yapısını ve yönünü belirleyecek ana faktörlerin başında geliyor. Aslında otomotiv sektörü teknoloji tabanlı gelişmelerle tekrar şekillenmeye başladı bile. Ancak önümüzdeki yıllarda bu gelişim baş döndürücü bir hıza ulaşacak. Biz de sektör olarak bu gelişmeleri yakında izliyor ve hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gelişen teknoloji sadece otomobillerin enerji kaynakları, güvenlik, bilgi ve eğlence sistemleriyle sınırlı değil. Ayrıca araç ve satın alma modelleri, iş yapış şekilleri ve lojistik hizmetlerinde de yenilikler olacak. Günümüz dünyasında inovasyon temelli itici güçler otomotiv sektöründe pazarlama stratejileri ve iş modelleri üzerinde etkisini hissettirirken, her sektörde olduğu gibi otomotiv satış sonrasında da büyük fırsatları beraberinde getirecek. İçten yanmalı motorların yerini alacak elektrikli motorlarla donatılmış, sürücü müdahalesine ihtiyaç duymayan (otonom), trafikteki diğer araçlarla konuşabilen otomobillerin yollara çıkmasına fazla zaman kalmadı. Biz de sektör olarak yakın gelecekte karşılaşacağımız yeni ihtiyaçlara hazır olmak için çalışıyoruz.
Size göre otomotiv satış sonrası pazarının gelişmeye açık yönleri neler olabilir?
Taşıt araçlarında yaşanan tüm teknolojik gelişmelerin yanı sıra değişen müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilmek için otomotiv satış sonrası pazarı ilk günden bu yana gelişimini sürdürüyor. Otomotiv sektörü 19’uncu yüzyılın sonlarından bu yana gelişimini sürdürse de son yıllardaki teknolojik gelişmelerle yepyeni bir ekosistem modeline ve farklı iş yapış şekillerine doğru evriliyor. Yapılan araştırma ve analizler ışığında, gelecek 10 yılda yaşanacak dönüşüm süreci, son 20 yılda yaşanana göre çok daha hızlı gerçekleşecek. Türk otomotiv satış sonrası sektörü yaşanan teknolojik gelişmelere ayak uydurmasını sağlayacak Ar-Ge yatırımlarını en doğru ve hızlı şekilde yapmalı. Yeni nesil elektrikli otomobiller ve otonom sistemler için yedek parça üretimine yoğunlaşmalıyız. Ayrıca, yerli üreticilerin küresel pazarlarda rekabet gücünü kaybetmemesi için dijital dönüşüme adaptasyonlarını sağlayacak bilgi ve beceriler kazandırılması da çok önemli bir husus.
Günümüzün en önemli gündem maddelerinden biri Endüstri 4.0. Sektör olarak Endüstri 4.0’a hızla geçiş yapmak ve dünyanın gerisinde kalmamak için çok çalışmamız gerekiyor. Bu noktada eğitimli iş gücünün eksikliği karşımıza çıkan en önemli engel diyebiliriz. Üniversitelerde lisans ve yüksek lisans düzeyinde otomotiv ile ilgili bölümlerin yeterli talebi görmemesi, sektörün uzun dönem verimliliğini etkiliyor. Günümüz teknolojilerine hakim, vizyon sahibi işgücü sorununu kısa vadede çözebilirsek otomotiv satış sonrası sektörü olarak gelişimimizin çok daha hızlı gerçekleşeceğinden ve ülkemiz ekonomisine katkımızın katlanarak artacağından eminiz.
OSS Derneği olarak vizyon ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), kurulduğu 1995 yılından bu yana Otomotiv Satış Sonrası Sektörünün ülkemizde gelişmesine ve büyümesine katkı sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bugün, derneğimizin sektörün farklı alanlarının tamamını kapsayan, yerli ve uluslararası 135 üyesi bulunuyor. Biz de yönetim olarak tüm adımlarımızı derneğimizi daha da ileriye taşımak, güçlü ve sürekliliği olan bir örgüt kültürü oluşturabilmek adına atıyoruz.
2018 yılı OSS açısından oldukça yoğun başladı. Derneğimize yeni üyeler kazandırıp gücümüze güç katarken, komitelerimizin kapsamını genişlettik. Araç datalarına erişim ve telematik konularında yürüttüğümüz çalışmalarda önemli ölçüde yol alarak, nitelikli iş gücü ihtiyacına katkı sunacak eğitim faaliyetlerimize ağırlık verdik ve sektörümüzün diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerini arttırma yolunda çalışmalarımızı hızlandırdık. Hem sektörümüzün tüm paydaşlarını bir araya getiren hem de kamuoyunun dikkatini çeken, Automechanika Istanbul, Konya Otomotiv Konferansı, Satış Pazarlama Eğitimi ve sizinle düzenlediğimiz Aftermarket Konferansı gibi etkinliklerde bulunduk. Tabii ki tüm bu etkinliklerde OSS’nin amacı; sektörün sesi olarak, otomotiv satış sonrası sektörünün gelişmesi, verimliliği ve ortak çıkarları için çalışmak.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz